„Sezonul electoral” din SUA, început în urmă cu un an, dacă luăm în calcul întreaga campanie pentru alegerile primare, a adus în faţa americanilor două idei complet diferite despre cum ar trebui să le fie condusă ţara. Cel puţin asta susţin candidaţii, preşedintele Barack Obama şi republicanul Mitt Romney.
Nu de puţine ori, însă, cursa electorală a fost dominată de o goană obsesivă după gafele taberei adverse, şi nu de politici propuse. Ba mai mult, pe măsură ce se aproprie ziua de 6 noiembrie, mesajul este simplificat. Spre exemplu, dacă în toamna anului 2011 Mitt Romney se lăuda că are un program economic pe 59 de puncte, reunite într-un volum de 160 de pagini, la Convenţia Republicană de la sfârşitul lunii august, candidatul nu mai vorbea despre nicio acţiune concretă şi îşi îndemna electoratul să îl voteze, urmând să discute despre măsurile specifice pentru îmbunătăţirea economiei după ce îl vor instala la Casa Albă.
De ce ne interesează şi pe noi
Joi dimineaţa (ora României), cei doi oponenţi vor avea ocazia de a discuta din nou despre planurile lor şi de a explica poporului american ce intenţionează fiecare să facă în următorii patru ani, în cadrul primei dezbateri televizate. Economia va fi subiectul principal al confruntării electorale, însă, până la cea de-a treia dezbatere, Barack Obama şi Mitt Romney vor fi atins toate subiectele importante.
Fie că este vorba despre politici economice, apărare, imigraţie, sănătate, relaţia cu UE, Iran, Israel sau China, toate aceste teme sunt de interes pentru lumea întreagă. Mitt Romney, spre exemplu, nu este de acord ca americanii să ajute băncile europene. Barack Obama, pe de altă parte, crede că, dacă nu ajută zona euro, economia americană va avea de suferit. Iată un punct de interes inclusiv pentru români.
Un alt exemplu: planurile celor doi candidaţi la preşedinţia SUA în privinţa