Asigurătorii care emit poliţe RCA practică tarife nesustenabile şi generatoare de pierderi, ca rezultat al "concurenţei nebune şi incredibile" dintre companii pe acest segment de piaţă, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Omniasig, Artur Borowinski, prezent la un eveniment de specialitate.
"Pe piaţa asigurărilor auto din România există o concurenţă nebună, incredibilă, pe segmentul RCA. Este normal să vezi diferenţe de 20% sau 30% între tarifele RCA, dar când vezi diferenţe de 70% sau 80% nu mai pot să înţeleg", a spus Borowinski.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), prima medie anualizată pentru poliţele RCA a fost în primele şase luni de 444 lei, în scădere cu 3% faţă de iunie 2011, iar dauna medie plătită pe total piaţă a urcat cu 11%, la 5.642 lei.
Borowinski a spus că tariful de primă la RCA ar trebui să fie de cel puţin 150 de euro pentru ca rezultatul asigurătorilor din această activitate să fie "zero".
"Acest tarif este condiţionat şi de un nivel rezonabil al sumelor plătite pentru daune morale în urma accidentelor auto. Noi considerăm că sumele solicitate şi obţinute de păgubiţi în instanţă pentru daune morale, care au explodat, în unele cazuri de circa un milion de euro, sunt prea mari. Ar trebui impusă o limită în acest domeniu", a afirmat vicepreşedintele Omniasig.
El a adăugat că altă problemă a pieţei locale este nivelul ridicat al comisioanelor plătite intermediarilor la poliţele RCA.
"Omniasig plăteşte comisioane de 15-20%, pe care le cataloghez ca fiind incredibile, dar sunt asigurători care plătesc mai mult, chiar şi 40%. În Europa, media comisioanelor pe RCA este de 9%", a afirmat Borowinski.
El a anticipat că, în scurt timp, sistemul de înlocuire a autovehiculului avariat cu altul pe durata efectuării reparaţiei va fi introdus şi în România pe scară largă.
"Un astf