Sectorul financiar ar trebui să fie motorul economiei, iar reglementarea pieţelor financiare este necesară, însă ar trebui evitată reglementarea excesivă şi complexă în urma crizei financiare internaţionale, a avertizat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
El şi-a prezentat viziunea asupra perspectivelor sistemului bancar internaţional în cadrul conferinţei internaţionale "The Power of the Mind" organizată la banca centrală cu ocazia reuniunii anuale a Adunării Generale a Clubului de la Roma. Reuniunea Clubului de la Roma organizată la Bucureşti a marcat 40 de ani de la celebrul raport "Limits to Growth", care punea în discuţie probleme ce aveau să devină presante cu timpul, cum sunt cele ale resurselor limitate, ale creşterii populaţiei sau a situaţiei mediului.
În cadrul conferinţei, Jorgen Randers a prezentat raportul "2052 - a Global Forecast for the Next Forty Years". El a arătat că ar fi necesară o reorientare dinspre sectoarele profitabile către ceea ce societatea are nevoie: "Ne poate ajuta capitalismul să schimbăm fluxul de investiţii? Nu. Capitalismul este făcut să aloce capitalul către cele mai profitabile proiecte, nu către ceea ce societatea are nevoie. Capitalismul nu va rezolva aceastã problemă".
Isărescu a avut o prezentare "conservatoare", în care a vorbit despre o serie de îmbunătăţiri care pot să fie aduse regulilor din sectorul financiar, evitând să vorbească despre "schimbări radicale", după cum a anunţat încă de la începutul discursului. "Pieţele financiare nu funcţionează perfect. Reglementarea este necesară, dar suprareglementarea nu este bună, după cum au dovedit anii '60 şi '70. A existat o tendinţă de suprareglementare. Orice «reparare» corespunzătoare a sistemului financiar ar trebui să vizeze sursele de eşec ale pieţelor, nu doar să încerce să evite consecinţele nefavorabile. Mi se pare că ceva a fost greşit nu n