Restituirea tezaurului românesc de către Rusia a fost respinsă marţi în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele Dumei din Rusia, Serghei Narîşkin, şi-a anulat deplasarea la APCE, denunţând “rusofobia” organizaţiei.
Amendamentul a fost depus la raportul privind îndeplinirea de către Moscova a obligaţiilor asumate către Consiliul Europei, realizat de coraportorii APCE pentru Rusia, György Frunda şi Andreas Gross, raport care va fi adoptat marţi după-amiază, la Strasbourg, de plenul APCE. Senatorul PDL Viorel Badea a precizat, pentru Mediafax, că amendamentul este motivat de “evoluţia prea puţin satisfăcătoare a negocierilor româno-ruse cu privire la tezaurul României depozitat la Moscova”. Potrivit acestuia, autorităţile ruse au refuzat dialogul legat de ultimul raport APCE referitor la Rusia, elaborat în 2004, prin care se făcea trimitere la necesitatea returnării către România a stocului metalic al BNR.
În textul amendamentului consemnat şi de deputaţi APCE din Ungaria, Cipru, Lituania şi Republica Moldova se menţionează că evacuarea din 1917 a fost făcută “în baza unui agrement bilateral între autorităţile României şi Rusiei, atunci când cele două ţări erau aliate şi guvernul Rusiei garanta securitatea transportului, siguranţa depozitului, precum şi returnarea către România a acestui tezaur“.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat marţi, la Strasbourg, o rezoluţie care cere Rusiei o mai bună respectare a democraţiei şi drepturilor omului. Un proiect de “recomandare”, mai restrictiv, prezentat de raportorii pentru acest text, dar care a fost sever criticat de reprezentanţii Rusiei, nu a obţinut în schimb majoritatea calificată de două treimi necesară pentru adoptare. Raportul privind “respectarea obligaţiilor şi angajamentelor Federaţiei Ruse” – primul de acest tip din 2005 – a