Guvernul discută miercuri ce mai poate face cu Oltchim, în încercarea de a evita declararea falimentului. În acelaşi timp, premierul Victor Ponta a anunţat că a fost cerută cercetarea lui Dan Diaconescu pentru înşelăciune. Cel care a condus privatizarea ratată, Remus Vulpescu, a demisionat, iar noul director de la Oltchim promite repornirea combinatului şi plata salariilor restante.
Ce înseamnă toate acestea pentru combinatul Oltchim? În primul rând, vorbim de pierderea credibilităţii, fabrica nemaifiind privită drept o investiţie. Dovada e faptul că acţiunile Oltchim, care au revenit miercuri la tranzacţionare, după opt şedinte bursiere de suspendare, afişează o scădere mai mare de 12 procente.
Piaţa e deosebit de sensibilă la eşecuri de genul celui recent întâmplat şi odată ce deţinătorii de acţiuni încep să vândă masiv, e greu de crezut într-o redresare a unei companii sau alta. De altfel, miercuri, la reintrarea la tranzacţionare, preţul acţiunilor Oltchim a coborât la 57 de bani pe unitate, iar operaţiunile însemnau doar 67 de mii de lei, după primele zece minute de transfer.
Ce face Guvernul în acest timp?
Premierul Victor Ponta a enumerat acţiunile viitoare, fără să avanseze însă propuneri bine etapizate. Declaraţii de bune intenţii şi cam generale, cu bătaie peste câteva luni.
De altfel, premierul mai spunea marţi seară că Guvernul va cere Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă, la care să vină oricine. E adevărat că acest lucru, dacă va fi permis, se va produce abia în 2013, timp în care câteva mii de salariaţi de la Oltchim aşteaptă să afle ce va fi cu ei.
Referitor la planurile de viitor ale combinatului, există declaraţii ale noului director. Mihai Bălan, car