Inflamarea amigdalelor este o afecţiune frecventă în rândul copiilor, însă poate apărea şi la adulţi. Se tratează cu antibiotice, băuturi calde şi odihnă. La capătul gâtului, în interior, se găsesc două mase de ţesuturi limfatice denumite amigdale, care protejează organismul de infecţii. Însă, uneori, aceste amigdale se infectează. Suprasolicitate de bacterii şi virusuri, amigdalele se inflamează, ducând la amigdalită, o afecţiune care apare ocazional, în special la copii.
Cauzele şi simptomele inflamării amigdalelor
Infecţiile virale sunt cele mai comune cauze ale inflamării amigdalelor, însă responsabile sunt şi infecţiile bacteriene. Cea mai comună bacterie care cauzează amigdalita este streptococul. Printre virusuri se numără adenovirusul, rinovirusul, virusul de gripă sau enterovirusul. Principalul simptom al amigdalitei este gâtul inflamat. De asemenea, amigdalele se inflamează şi se umflă, uneori atât de grav încât blochează căile de respiraţie. Alte simptome ale amigdalitei sunt amigdale roşii, pete albe sau galbene pe amigdale, durere la înghiţire, dureri de cap, lipsa apetitului, dureri de ureche, dificultăţi la respiraţie şi înghiţire, glande inflamate în zona gâtului, febră, frisoane, greaţă, vomă sau dureri abdominale.
Complicaţii ale amigdalitei
Inflamarea frecventă a amigdalelor poate duce la diverse complicaţii, unele dintre ele foarte serioase. Printre acestea se numără dificultatea de a respira, respiraţie întreruptă în timpul somnului, infecţii care se răspândesc în ţesuturile profunde ale organismului sau infecţii care rezultă în abcese cu puroi. În plus, dacă amigdalita cauzată de streptococ nu este tratată la timp, poate apărea febra reumatică, o dereglare inflamatorie care afectează inima, încheieturile şi alte ţesuturi.
Cum se tratează amigdalita
De obicei, amigdalita se tratează cu o serie de antibiotice. De