Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind creditarea persoanelor fizice va fi completat cu recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic (CERS) legate de imprumuturile in valuta, se arata intr-un regulament BNR.
Astfel, bancile ce desfasoara activitate de creditare in valuta vor fi obligate sa informeze solicitantii de imprumuturi in monede straine (persoane fizice si entitati nefinanciare), neacoperiti la riscul valutar, asupra impactului pe care l-ar avea asupra nivelului ratelor de credit deprecierea severa a monedei nationale, precum si, in cazul creditelor cu dobanda variabila, deprecierea severa a monedei nationale asociata cu majorarea dobanzii.
„Spre deosebire de reglementarea in vigoare, proiectul impune creditorilor prezentarea acestor informatii de avertizare particularizat la dimensiunea creditului solicitat de client, prin indicarea ratei lunare de credit recalculate pe baza respectivelor variatii, utilizand valorile prevazute in regulament”, potrivit regulamentului BNR.
Totodata, bancile supravegheate de BNR vor fi obligate sa conditioneze accesul la credite in valuta pentru entitatile nefinanciare neprotejate la riscul valutar, de indeplinirea unor criterii, stabilite prin reglementari interne ale imprumutatorului, care sa demonstreze ca entitatea ar avea o capacitate de rambursare foarte buna a finantarii in valuta chiar si in conditii de depreciere severa a monedei nationale asociata cu majorarea ratei dobanzii respectivei valute.
Practic, bancile vor stabili conditii mai stricte de acordare si garantare a creditelor in valuta acordate entitatilor nefinanciare neprotejate la riscul valutar, comparativ cu cele aferente creditelor similare in moneda nationala. Citeste si:Ce spun bancherii dupa ce a intrat in vigoare noul regulament BNR: Dezbatere cu cititorii Wall-Street.roVom lua credite mai greu! In