Pachetele de energie scoase pe piaţă de termocentrale se vând imediat şi la preţuri mari. De fapt, aproape orice licitaţie de vânzare din partea oricărui tip de producător este un succes. Invers, furnizorii şi traderii nu au deloc succes atunci când licitează pentru cumpărarea de electricitate. Această distorsiune din piaţă este din cauză că Hidroelectrica şi-a înjumătătţit livrările de curent.Înjumătăţirea cantităţii de energie pe care Hidroelectrica o dădea pe piaţa liberă a dus la distorsiuni. Toată lumea vrea curent însă acest este disponibil doar în cantităţi mici şi mai e şi foarte scump. Pentru traderii care au fost deconectaţi de la energia hidro ieftină, foştii „băieţi deştepţi”, situaţia actuală este una foarte neplăcută pentru că nu reuşesc să cumpere curent de pe piaţă decât atunci când licitează preţuri mari, o situaţie neobişnuită pentru ei. Ei sunt obligaţia să facă acest lucru pentru că au, la rândul lor, contracte cu diverşi clienţi finali care îşi aşteaptă energia pentru care plătesc.
Pentru producători, însă, sunt vremuri foarte bune. Toate pachetele de energie pe care le scot pe piaţă sunt vândute la preţuri mari de 240 de lei/MWh, sau chiar mai mult, la licitaţii unde participă chiar şi câte 20 de furnizori şi traderi.
Spre a exemplifica, în cele două ocazii în care Hidroelectrica a scos la vânzare pachete de energie, preţul de adjudecare a urcat de la 189 de lei/MWh până la 265 de lei/MWh. În acest caz vorbim de energie livrată în vârf, cea mai scumpă. Dar şi energia în bandă se vinde foarte bine la preţuri care se situează în jurul a 240 de lei/MWh.
Mai mult pe Economica.net
Pachetele de energie scoase pe piaţă de termocentrale se vând imediat şi la preţuri mari. De fapt, aproape orice licitaţie de vânzare din partea oricărui tip de producător este un succes. Invers, furnizorii şi traderii nu au deloc succes atunci cân