Dacă eşti un simplu cetăţean, care are de reclamat o infracţiune, cu probe -documente, martori, tot tacâmul-, ai toate şansele să fii purtat pe drumuri de „oamenii legii”. În schimb, dacă eşti băsist şi acţionezi împotriva USL, ai de partea ta Parchetul General, care calcă peste legi, pentru a te susţine în demersurile tale.
Parchetul General, prin Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică, a transmis Camerei Deputaţilor, „spre competentă soluţionare”, mai multe denunţuri pe care le-a primit la adresa de email sesizare@mpublic.ro. Majoritatea denunţurilor sunt identice în conţinut (copy & paste), concepute fiind de un individ care în spaţiul virtual este cunoscut ca Marius Mistreţu şi nu prevăd alte elemente de identificare în afara numelui. Denunţurile se referă la pierderea calităţii de parlamentar în cazul deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru, cerându-se, nici mai mult, nici mai puţin, decât arestarea acestora.
Procurorii au dat curs „anonimelor mistreţului” ignorând prevederile clare ale Codului de Procedură Penală (CPP), conform căruia denunţul trebuie să conţină următoarele elemente de identificare: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului.
Fabrica de sesizări
Aşadar, prin denunţuri s-a cerut reţinerea celor doi parlamentari. Motivul: refuzul colegilor acestora de aplicare a deciziilor definitive şi irevocabile ale instanţelor de judecată prin care Andon şi Pâslaru sunt decăzuţi din demnităţile deţinute. Petenţii mai cer ca celor doi deputaţi să li se interzică nu doar accesul în incinta Palatului Parlamentului, ci chiar posibilitatea de a se mai apropia la o distanţă mai mică de 100 de metri de clădire.
Deşi ar fi trebuit să restituie denunţurile, cu indicarea detaliilor ce trebuie precizate, procurorii au ignorat prevederile CPP şi au analizat pe fond conţinutu