Cuvântul propolis provine din limba greacă şi înseamnă „partea dinaintea cetăţii". Şi asta deoarece grecii antici au observat că albinele folosesc această substanţă, un adevărat miracol al naturii, pentru a-şi proteja stupul de agresorii externi, având un o puternică acţiune batericidă (ucide bacteriile), bacteriostatic (opreşte dezvoltarea bacteriilor) şi antifungică (împotriva mucegaiurilor), acţiuni care per ansamblu previn îmbolnăvirea stupului şi menţin sănătatea acestuia. În cazul oamenilor, rolul propolisului este acelaşi, izvor de sănătate.
Cel mai puternic antiinfecţios cunoscut
Alături de lăptişorul de matcă şi mierea, propolisul face parte din trioul miraculos al stupului de albine, fiind printre multe altele şi cel mai puternic medicament antiinfecţios cunoscut pănă acum. Oamenii de ştiinţă, preocupaţi din ce în ce mai mult de proprietăţile extraordinare ale acestui medicament natural, au observat că acesta distruge nu mai puţin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite şi neutralizează 30 de tipuri de virusuri, inclusiv varietăţile lor.
Produs al stupului de albine, propolisul este un amestec răşinos pe care albinele îl colectează de la cel puţin 20 de specii de copac, în mod deosebit de la plop, mesteacăn, fag, pin, brad, frasin sau pruni, precum şi din alte surse botanice. Odată culeasă răşina, aceasta este amestecată de către albine cu secreţiile salivare şi ceara. Albinele folosesc aceasta substanţă pentru a elimina agenţii patogeni din stup, a mumifica eventualii intruşi care nu pot fi eliminaţi şi pentru a menţine o stare de sănătate.
În general propolisul în stare brută are un gust amar şi acru, şi are o culoare maronie închisă, existând însă varietăţi de verde, roşu, negru chiar şi alb, în funcţie de sursa de răşină utilizată.
Puternice proprietăţi antivirale şi antibiotice
Propolisul este un adevărat co