Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti, afirmă că UE devine din ce în ce mai mult parte a vieţii noastre de fiecare zi, chiar şi în chestiuni care ţin de afacerile interne.
„Adevărul": Italia a avut pe parcursul crizei politice din România o atitudine rezervată, spre deosebire de alţi parteneri europeni care s-au implicat în mod activ. De ce a preferat guvernul italian o asemenea atitudine?
Mario Cospito: Am urmărit cu atenţie ce s-a întâmplat pe parcursul crizei instituţionale, dar am decis să avem o atitudine rezervată. De ce am acţionat astfel? Pentru că noi am fost convinşi că România are arhitectura instituţională şi resurse proprii pentru a depăşi criza de una singură, fără intervenţie din afară. Ministrul italian al Afacerilor Externe, GiulioTerzi, a subliniat în declaraţiile sale că Italia urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă în România pentru că România este un partener important, atât în relaţiile bilaterale, cât şi în arena europeană.
Evoluţia situaţiei din România a confirmat sau a infirmat evaluarea pe care aţi făcut-o?
Am avut dreptate. Sfârşitul crizei a arătat că România are o organizare instituţională bună şi eficientă, bazată pe echilibrul puterilor. Preşedintele Băsescu s-a întors la post, Parlamentul şi-a îndeplinit îndatoririle, la fel şi Curtea Constituţională, precum şi Guvernul. Deci, nu au fost probleme din acest punct de vedere.
Care sunt aşteptările Italiei privind situaţia de la Bucureşti în următoarea perioadă?
Ştiu că este dificil, dar am vrea să vedem o coabitare eficientă între puterile statului. Trebuie să avem în vedere lucrurile importante care urmează, şi mă refer la alegerile parlamentare din decembrie. Ne dorim o campanie electorală democratică în care fiecare partid să arate respect pentru adversarul politic. Asta este speranţa noastră, deşi ştim că va fi o campanie dificilă. Sunt