Directoarea FMI, Christine Lagarde, a apreciat cã existã 'o adevãratã urgenţã' sã se acţioneze în zona euro înainte ca efectul mãsurilor excepţionale luate de Banca Centralã Europeanã (BCE) sã se risipeascã, potrivit unui interviu ce urmeazã sã aparã în ediţia de joi a cotidianului francez Le Figaro, scrie AFP.
'Nimeni nu-şi permite luxul de a pierde timpul. Existã o adevãratã urgenţã', declarã Christine Lagarde în acest interviu, cu douã sãptãmâni înainte de summitul european crucial pentru soarta în special a zonei euro, prevãzut pentru 18 şi 19 octombrie, la Bruxelles.
Decizia BCE, anunţatã la începutul lunii septembrie, de a cumpãra, nelimitat, titluri ale ţãrilor aflate în dificultate ori de câte ori va fi nevoie, 'este fundamentalã', apreciazã şefa FMI.
'Nu trebuie sã lãsãm sã se epuizeze efectele acestei mãsuri, înainte de a continua acţiunile de consolidare a Uniunii Europene şi arhitecturii zonei euro', adaugã ea.
'Costul soluţiilor creşte pe mãsurã ce timpul trece', insistã Christine Lagarde. 'Cu cât mai repede europenii vor acţiona la nivel naţional şi la nivelul eurozonei, cu atât dinamica se va putea schimba', atrage atenţia directoarea generalã a FMI.
În altã ordine de idei, ea recunoaşte cã reforma conducerii instituţiei din subordinea sa, convenitã în 2010 pentru a oferi un rol mai mare ţãrilor emergente la nivelul forurilor decizionale, rãmâne în suspans.
Din cele trei condiţii de îndeplinit pentru a promova reforma, Christine Lagarde considerã 'atinsã şi depãşitã' majoritatea pentru a creşte cota parte a ţãrilor membre.
Ea susţine cã sunt 'şanse importante' ca, în cursul Adunãrii generale a FMI ce va avea loc la jumãtatea lui octombrie la Tokyo, sã se obţinã susţinerea a încã patru state, pentru a se ajunge la 113 ţãri favorabile reformei, prag obligatoriu de atins pentru adoptarea sa.
Şefa FMI mai recu