Daca te-ai lua dupa datele de la Registrul agricol ai crede ca in Barnova se afla un munte de aur. Nemti, olandezi, americani, israelieni, palestiniei, irakieni au cumparat aici terenuri si case. Localitatea asteapta si un val de sirieni care si-au depus actele la primarie.
Doar afacere? Gheorghe Cazacu, primarul comunei Barnova, se mira cand aude ca localitatea sa ar putea deveni un Turn Babel. ”Nu stiam ca avem atatia straini. Sunt niste italieni, evrei, doua olandeze, cam pe astia ii stiu eu”, spune primarul. Responsabilul cu registrul agricol de la Primarie, sare ca ars. ”Au pamanturi, dar multi nu locuiesc in comuna. Le-au cumparat ca s-au gandit c= fac o afacere si acum asteapta sa creasca iar preturile la terenuri”, spune angajatul, care indica pe hartie situatia fiecarui ”stranier”. Un cetatean francez, cu resedin]a la Monte Carlo, are 2,5 ha nelucrate. Manastireanu Bauer, neamt, detine 6 ha nelucrate. Elena Cotton, frantuzoaica, 0,3 ha, locuieste in Elvetia. Printul Sturdza, locuieste in Elvetia, are 4 ha nelucrate. Si lista continua cu irakieni, iranieni, israelieni, kuweitieni.
O comuna linistita In vara, zeci de familii mixte romano-siriene au venit la Primarie si si-au pregatit actele astfel incat sa poata fi primite oricand in comuna. Este vorba de cetateni din Barnova casatoriti cu sirieni. La cat de cautata este comuna aceasta, te-ai astepta sa arate ca un ou incondeiat. Insa, drumul comunal are gropi, iar la Primarie ajungi pe un drum plin de balti. Primarul Cazacu spune ca asteapta si acum implinirea promisiunilor facute de CJ Iasi pentru asfaltare. In rest, initiativa privata a ridicat vile cat vezi cu ochii, mai ales pe ingustul drum betonat ce duce spre un motel. Primarul crede ca strainii au ales sa cumpere proprietati in Barnova pentru ca este aproape de Iasi, aerul e curat, privelistea catre paduri, liniste, fara tren si