România, Italia şi Ungaria sunt ţările europene cele mai afectate de secetă. Cu toatea acestea, sub 20% din fermierii români şi-au asigurat recoltele.
Un raport privind producţia globală agricolă, realizat recent de către Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii, avertizează că România, Italia şi Ungaria sunt ţările europene cele mai afectate de seceta prelungită. Fenomenul s-a manifestat în această vară în întreaga lume, provocând un dezastru agricol la nivel mondial. Care sunt riscurile şi ce măsuri preventive şi scheme de despăgubire au conceput, pentru viitor, autorităţile publice, în scopul combaterii efectelor secetei şi reducerii costurilor unor astfel de calamităţi naturale?
Fermierii care au asigurare vor primi despăgubiri de până la 80%
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) analizează măsurile necesare pentru a plăti despăgubiri cultivatorilor în vederea limitării efectelor negative ale secetei. Potrivit ministrului de resort, dacă anul acesta fermierii vor înregistra pierderi mai mari de 30% faţă de media veniturilor din ultimii trei ani, vor fi despăgubiţi într-o proporţie de 80%, însă numai cei care au încheiat o asigurare.
După perioada de recoltat, vor fi evaluate toate pagubele pe care le vor suferi fermierii la culturile agricole, pentru a despăgubi pierderile de venit înregistrate, atât pentru fermierii organizaţi ca IMM-uri, cât şi pentru categoria producătorilor individuali. Aceasta din urmă se referă la acei fermieri care nu fac parte din categoria IMM-urilor, dar care exploatează teren arabil şi au înfiinţat culturi în toamna anului 2011 şi în primăvara anului 2012.
Aceştia vor beneficia de acordarea unui ajutor de minimis, de 7.500 euro/hectar - plafonul maxim agreat de Comisia Europeană.
Numărul estimat al celor care vor beneficia de ajutorul de minimis este de 558.000 de f