Guvernul ar putea permite încheierea unor contracte bilaterale pe piaţa energiei, prin modificarea legislaţiei în domeniu. În prezent, reprezenanţii unor asociaţii de investitori în energie regenerabilă discută o eventuală modificare a legii, care să permită astfel de contracte, au spus oficiali prezenţi la Romanian Renewable Energy Conference.
Evenimentul Romanian Renewable Energy Conference, organizat de Medien Conference, cu sprijinul Romanian Photovoltaic Industry Association (RPIA) şi având partener principal Wolf Theiss a avut loc pe data de 2 octombrie, la hotelul JW Marriott.
„Cred că vom trece peste probleme, azi la guvern (n.r. 2 octombrie) vor avea loc întâlniri pentru modificarea legii energiei care să permită încheierea de contracte pe termen lung", susţine Adrian Borotea, Corporate Affairs Director, CEZ.
Noua Lege a energiei nu mai permite vânzarea energiei prin contracte bilaterale, şi asta are un impact asupra finanţărilor, spune Dana Duică, Director Executiv, Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA). „În acest moment se lucrează la legislaţia secundară", spune Duică.
Oficialul RWEA spune că piaţa are nevoie de contracte ferme, pe termen lung, iar întârzierile în adoptarea legislaţiei de profil au dus la stagnarea proiectelor.
„Investitorii şi finanţatorii îşi doresc stabilitatea schemei de promovare, e adevărat că în ultima perioadă multe bănci şi investiţii au fost în stand-by din pricina acestei situaţii", spune Duică, referitor la predictibilitatea şi stabilitatea schemei-suport cu certificate verzi. Din fericire, schema suport nu va fi schimbată până în 2015 pentru energia eoliană - se păsterază 2 certificate pe MWh. „România a pus în vigoare foarte târziu sistemul de recompensare a regenerabilelor, iar noi am face apel la autoirităţi să nu se mai uite la vecinii care iau măsuri menite să descurajeze regenerab