Artistul român Mircea Cantor a fost elogiat, marţi seară, la Paris, chiar de ministrul francez al culturii, doamna Aurélie Filipetti. Nu se întîmplă foarte des în Franţa ca un ministru al culturii să aibă cuvinte atît de elogioase pentru un artist român, iată deci motivul pentru care consider că vernisajul de aseară a fost un moment de excepţie şi chiar excepţional.
“Bravo à vous!” aşa şi-a început doamna Aurélie Filipetti discursul de inaugurare a expoziţiei personale a lui Mircea Cantor, deţinător al prestigiosului premiul Marcel Duchamp pe anul 2011. “Bravo et merci à Mircea Cantor” aşa şi-a încheiat discursul ministrul francez al culturii, cuvinte aplaudate de un public ales pe sprînceană, format în special din critici, galerişti, experţi în arta contemporană, artişti şi responsabili culturali.
Gilles Fuchs, colecţionar de artă şi preşedintele Asociaţiei pentru Difuzarea Internaţională a Artei Franceze a ţinut să sublinieze, în cuvîntul său, că România a trimis şi alţi artişti remarcabili în Franţa, începînd cu Brîncuşi şi continuînd cu Eugen Ionescu, cu Mircea Eliade, cu Emil Cioran, cu Tristan Tzara sau cu actriţa Elvire Popesco...
Din numeroase motive, expoziţia lui Mircea Cantor de la Centrul George Pompidou, sau Beaubourg cum i se mai spune, este una de natură să onoreze România şi calitatea ei de pepinieră de talente. Centrul George Pompidou este cel mai important “templu” al artei moderne din Franţa şi unul dintre cele mai importante din lume, la egalitate cu cele de la Londra sau new York. Iar premiul Marcel Duchamp, care i-a fost acordat anul trecut lui Mircea Cantor la Tîrgul Internaţional de artă contemporană de la Paris este practic cel mai important pe care îl poate primi în Franţa un tînăr videast, pictor, fotograf sau artist conceptualist.
Premiul Marcel Duchamp a fost creat în anul 2000 de către Asociaţia pentru Dif