In Patrimoniul Comun al Umanitatii protejat de UNESCO a fost inclusa in anul 1993 o padure cu suprafata de 10.747 ha, aflata pe insula Yakushima, apartinand Japoniei. Este una dintre putinele paduri ancestrale, cu ecosistemul inca nealterat de interventia civilizatiei.
Insula Yakushima nu este mare. Are o suprafata de 505 kmp si avea, la recensamantul din 1995, o populatie de 13.698 locuitori. Micuta insula este insa vizitata anual de 300.000 de turisti, veniti din toate partile lumii, atrasi de faima vegetatiei unice aflate pe insula, relateaza Big Picture.
In afara de faptul ca padurea constituie un unicat, interesul turistilor este amplificat si de pitorescul peisajului forestier, unde zonele dese si intunecate alterneaza cu poieni insorite, cu zone acoperite de muschi sau dominate de trunchiurile rasucite ale arborilor seculari.
Principala specie de pomi este cedrul japonez, cele mai vechi exemplare avand o vechime de peste 7.000 de ani, conform legendei locale. Potrivit cercetarilor stiintifce, insa, se pare ca vechimea cedrilor nu depaseste 2.300 de ani.
Fauna este diversa, dar singurele animale mari sunt maimutele japoneze din familia macaca si cerbii sika.
Accesul pe insula se face prin mijloace navale cu actionare electrica, pentru a nu degaja gaze de esapament, si cu avioane al caror orar este foarte limitat, pentru evitarea poluarii.
Tot din motive ecologice, peste jumatate din energia folosita pe insula provine din mici hidrocentrale, instalate in zonele numeroaselor cascade aflate in calea apelor curgatoare. Pe insula Yakushima se considera ca emisiile de gaze cu efect de sera sunt printre cele mai mici din lume.
Aproximativ 1.900 de specii de plante constituie flora insulei. In imagine, se vede restul unui trunchi stravechi, pe care nu l-a crutat furtuna. @N_