Şoferii vrânceni implicaţi în accidente urmează să fie despăgubiţi de societatea de asigurări la care au încheiată poliţa RCA. Schimbarea ar putea fi operată până la sfârşitul acestui an, ori la începutul lui 2013. Dacă şoferii nu ştiu cum va funcţiona noul sistem, directorii unor societăţi de asigurare din Vrancea sunt încântaţi.
Şoferii prejudiciaţi în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto, urmează a fi despăgubiţi de proprii asigurători RCA, nu de societăţile care au emis poliţele RCA ale vinovaţilor, potrivit deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
În cazul în care un şofer a fost tamponat de un altul, acesta va merge la societatea sa de asigurare pentru a fi despăgubit, iar asigurătorul îşi va recupera banii de la societatea de asigurare a şoferului vinovat. Prin această pasare a răspunderii financiare, CSA încearcă să-i înlăture de pe piaţă pe asigurătorii care nu plătesc despăgubirile în cazul unui eveniment rutier.
Totodată, timpul acordat unui proces de plată în cazul unui dosar de daună, va scădea de la 90 la 60 de zile. „Ideea este bună! Clientul nu mai este pus în situaţia de a aştepta ca societatea unde este asigurat să plătescă contravaloarea despăgubirii. Societăţile de asigurare, între ele, vor rezolva problema din punct de vedere financiar. În acest sens, cred că proprietarii de maşini nu vor mai alege pe criteriul celei mai ieftine asigurări, ci pe cel al seriozităţii companiei“, este de părere Ionuţ Constantinescu, directorul Groupama Vrancea.
Numai în judeţul nostru se întâmplă lunar aproximativ 150 de accidente rutiere. Suma medie de despăgubit este cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. Dacă unii sunt încrezători că noul sistem va aduce îmbunătăţiri, alţii sunt ceva mai sceptici. Dan Ulei, directorul Allianz Ţiriac Vrancea, spune că şi sistemul vechi ar fi funcţ