Peste 6.000 de urşi trăiesc în pădurile din România, deşi acestea mai permit prezenţa a doar 4.000 de animale după ce în ultimi ani au fost defrişate pentru diverse construcţii, drumuri şi chiar unităţi de cazare turistică, iar din acest motiv urşii coboară pentru hrană în zonele locuite de oameni.
Pentru a afla câţi urşi sunt în România se folosesc mai multe metode, printre care identificarea după urme, prin care se măsoară şi se fotografiază urmele proaspete, metoda unităţilor reproductive - se măsoară urmele fiecărei femele cu pui, metoda estimării populaţiei după numărul de masculi la locurile de hrănire şi numărarea urşilor de către paznicii de vânătoare la sfârşitul toamnei şi primăvara, la ieşirea din bârlog.
"Populaţia de urşi din România a rămas constantă în ultimii ani, undeva la peste 6.000 de exemplare. E destul de mare, pentru că în ultimii ani toate habitatele pentru urs pe care le aveam au început să se fragmenteze din cauza dezvoltării infrastructurii rutiere, a dezvoltării economice şi a infrastructurii turistice. De asemenea, prin dezvoltarea urbanistică a unor zone aceste habitate pe care le prefera ursul încep să se restrângă şi aici apar problemele. Urşii îşi părăsesc locurile lor de linişte din cauza influenţei asupra mediului lor", a declarat agenţiei MEDIAFAX Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva.
El a spus că România ar trebui să aibă o populaţie de urşi "cam la 4.000 de exemplare", ţinând cont de dimensiunea habitatelor rămase.
Cum vânătoarea urşilor este interzisă prin lege în România, şeful Romsilva evită să folosească acest termen şi se referă la "recoltare", care se face printr-o derogare de la lege.
"Cei care participă la recoltare plătesc de la 5.000 de euro în sus pentru un exemplar. Cel mai mult recoltează vânătorii români. Problema este că nu-i poţi recolta pe toţi cei 2.000 de urşi oda