Rămasă fără fonduri și fără medici cu experiență, singura clinică din țară unde puteau fi operați pe inimă bebelușii, cea de la Târgu-Mureș, nu mai face astfel de intervenții, din această lună. Asta înseamnă că statul va trebui să asigure tratamentul în străinătate pentru toți cei 900 de copii care se nasc anual cu malformații la inimă. Cum efortul bugetar este colosal, situația se anunță dramatică. Sursa: VLAD STĂNESCU
De parcă nu era suficient că pe aparatele nou-nouţe din secţia de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Marie Curie se aşterne praful, sistemul medical mai primeşte o lovitură. Din octombrie, activitatea unicului centru în care puteau fi operaţi nou-născuţii cu malformaţii cardiace e blocată.
Motivul: după ce în urma reformei în sănătate a fost transformat în secţie a Spitalului de Urgenţă din Târgu-Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare a rămas acum fără doi anestezişti specializaţi timp de opt ani în acest tip de intervenţii. Ultima operaţie a fost făcută joia trecută, când medicii i-au salvat viaţa unei fetiţe de şase săptămâni.
Luptă contracronometru pentru viaţă
Problemele Institutului au început, în martie, anul trecut, când unitatea a fost desfiinţată şi alipită Spitalului de Urgenţă. Măsura a bulversat cu precădere domeniul transplantului şi chirurgia cardiacă pediatrică. Au scăzut fondurile, au fost desfiinţate anumite secţii, Terapia Intensivă a fost restrânsă de la 10 la patru paturi şi peste 20 de asistente au plecat.
„De anul trecut, nu s-a mai făcut niciun transplant la adulţi, iar numărul bebeluşilor operaţi a scăzut de la 350, câţi au fost în 2011, la 100, din ianuarie până acum. Ultima operaţie am făcut-o joi, dar plecarea celor doi anestezişti blochează activitatea. A mai rămas unul singur”, atrage atenţia dr. Radu Deac, fost director al Institutului. În spatele reorganizării sunt decizii politice, este