* învăţătorii pensionari au luat locul titularilor, care au preferat să predea la clasele pregătitoare * la alte discipline, însă, 48 de profesori au rămas fără ore
Peste 100 de pensionari predau la clasă în anul şcolar care tocmai a început. Toţi sunt încadraţi la plata cu ora, iar cei mai mulţi au catedrele întregi, pentru că au primit norme de învăţători sau educatori şi acestea nu se pot împărţi. La celelalte dicipline, fiecare pensionar a primit cel mult jumătate de normă. Ei au fost preferaţi la catedră în locul necalificaţilor sau al suplinitorilor calificaţi, dar care nu au reuşit să obţină nici măcar nota cinci la examenul de titularizare. Cei mai mulţi pensionari au fost angajaţi pentru clasele din învăţământul primar, însă nu la clasa I sau pregătitoare. Titularii, la indicaţia ministerului, au preluat clasele amintite, situaţie în care celelalte clase, a II-a, a III-a şi a IV-a, au rămas fără învăţători. În aceste situaţii s-a apelat la pensionari.
Pe de altă parte, în timp ce 107 pensionari au făcut cereri pentru a primi ore, alţi 78 de pensionari au ieşit din sistem. Dintre aceştia, 68 au ieşit la pensie la limită de vârstă şi 10 au ieşit anticipat la pensie.
Cu toate acestea, situaţia cadrelor didactice nu este deloc bună. Anul acesta au fost 27 de titulari care au rămas fără o parte din ore şi şi-au completat normele la alte unităţi şcolare. Alţi 48 de profesori au rămas complet fără ore. Dintre aceştia, numai 27 au primit alte catedre, în concordanţă cu specializarea pe care o au. Restul de 21 au fost detaşaţi pe alte posturi, uneori ca necalificaţi.
Până anul acesta, numărul pensionarilor acceptaţi în sistem era foarte mic, exact din cauză că nu sunt ore pentru cei activi, darămite pentru pensionari. Acum au avut noroc învăţătorii şi educatorii, dar a fost doar o situaţie conjuncturală.
* î