Sindicaliştii susţin actuala conducere a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) RomâniaFilm - o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii -, asigurată de Marius Iuraşcu, şi spun că se opun "intereselor" ministrului Culturii, Puiu Haşotti, care intenţionează să îl aducă la conducerea Consilului de Administraţie (CA) al RADEF pe Maxim Meca, fost director al regiei şi de activitatea căruia se leagă "cea mai rea perioadă" a instituţiei.
În acest sens, cei peste 100 de membri ai Sindicatului România Film protestează faţă de decizia ministrului Puiu Haşotti, care prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat CA al RADEF. Prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF, au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca.
De asemenea, sindicaliştii cer menţinerea salariului şi păstrarea locurilor de muncă, dar şi stoparea procedurilor de trecere a unor cinematografe din administrarea RADEF în cea a autorităţilor locale.
Unul dintre sloganurile strigate de către protestatari în faţa Ministerului Culturii a fost "Puiu Haşotti este cioclul culturii!". De asemenea, sindicaliştii au venit în faţa Ministerului Culturii "echipaţi" cu pancarte pe care scria "Haşotti, demisia!", "Jos! Ministre, n-ai de ros?" sau "Haşotti, ministrul inculturii".
La protest sunt prezenţi angajaţi ai RADEF de la cinematografe precum "Patria" din Bucureşti, "Victoria" din Târgu-Jiu, "Modern" din Piteşti şi "Dacia" din Alba-Iulia.
Imaginea stării în care se află în prezent cinematografia românească este simbolizată de protestatari printr-un sicriu deschis, în care o persoană cu o mască scheletică ţine în mână o cruce şi o lumânare. Pe cruce este sc