Premierul Victor Ponta a declarat, în această seară, la B1TV,că guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim (OLT) să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă la care să vină oricine.
Potrivit lui Ponta, investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim.
Premierul şi-ar dori la Oltchim şi un investitor american, englez sau francez, dar a precizat că investitorii din aceste ţări dispun deja de propriile combinate şi că doar grupul rus TISE s-a arătat interesat în mod concret.
Repornirea combinatului se va face fie ”cu bani de la cei care au (creditorii principali), cei care au deja comenzi.
”Planul include ca de mâine ministrul Finanțelor și ministrul Economiei să aibă discuții cu investitori principali și cu cei care mai au credite și expuneri pe Oltchim”, a anunțat Victor Ponta, într-o intervenţie în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt” de pe B1 TV.
Ponta a explicat de ce nu s-a mers pe varianta managementului special.
”În memorandumul din martie 2012, asumat de președintele țării, s-a spus că în aprilie se scoate la privatizare Oltchimul. Nerespectându-se această prevedere, a trecut ca obligație prioitară pe următorul board. Obligația Guvernului actual era să arate că există voința politică de a scoate la privatiza. Că nu există dorința de păstrae a oltchimului ca o unitate protejată de stat, din motive electorale”, a declarat premierul.
Întrebat cine este autorul planului guvernamental de "salvare" a Oltchim, premierul a arătat că principala parte a planului revine ministrului de Finanţe, Florin Georgescu, ajutat şi de ministrul Economiei, Daniel Chițoiu.