Joi, 4 octombrie, la ora 12.00 , în mansarda Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului are loc vernisajul expoziţiei "Biserica evanghelică Sfântul Martin-arheologie, arhitectură şi restaurare". Expoziția prezintă succint trecutul și prezentul unuia dintre cele mai importante monumente istorice din orașul Brașov. Vizitatorii vor descoperi istoria unui monument istoric din Brașov, cu obiecte aduse la lumină prin efortul arheologilor.
Clădire medievală, cu origini încă din secolul al XIV-lea, biserica de astăzi este rezultatul multor transformări și adăugiri întâmplate constant înainte de anul 1800, acum în curs de restaurare. Ce înseamnă restaurarea unui monument istoric, câte studii și cercetări formează suportul restaurării, ce au aflat nou specialiștii și care sunt propunerile lor – toate aceste întrebări își găsesc un răspuns, mai amplu, în expoziție.Organizarea expoziției de arheologie aparține dnei. dr. Dana Marcu, în colaborare cu Organizația Culturală Hieronymus Brașov, în parteneriat cu mai multe instituţii.
Biserica Sfântul Martin situată pe Dealul de Jos, nr.12, este unul dintre cele mai vechi monumente din Brașov. Edificiul al fost inițial biserică romano-catolică și a avut drept patron pe Sf. Martin de Tours, potrivit wikipedia.org.În anul 1395 regele Sigismund a comandat o slujbă aici, pe una dintre uși este înscris anul 1522, iar pe clopotul bisericii "Magister Andreas de brash, anno 1521". După unii istorici primii proprietari ai mănăstirii au fost călugării franciscani, care au fost alungați pe măsura pătrunderii lutheranismului. În presupusa clădire a mănăstirii, în casa parohială de acum se pare că a fost prima locație a primăriei orașului, locul unde în 1395 s-a semnat tratatul de alianță între Mircea cel Bătrân și Sigismund de Luxemburg. Înfățișarea actuală a bisericii datează din 1792 când suprafața a fost dublată. Din