În Franţa sunt anunţate măriri de impozite pe care unii comentatori le califică drept un veritabil “şoc fiscal”. Mai rămîne întrebarea dacă guvernul socialist a găsit şi mijloacele necesare pentru a relansa creşterea economică.
Această dezbatere este lansată în orice caz în Franţa şi întreaga presă, precum şi numeroase canale de televiziune, scrutează deciziile guvernului şi ale preşedintelui François Hollande. Revista L’EXPRESS consideră că francezii vor fi năuciţi în curînd de povara fiscală şi că reformele de fond nu au fost lansate încă. Editorialistul Christophe Barbier scrie următoarele, citez:
“Plata impozitului este o onoare şi în aceeaşi măsură o sarcină, şi nu degeaba multă vreme ideea de cetăţenie a fost legata de plata achitarea impozitelor, altfel spus nimeni nu putea participa la luarea deciziilor publice dacă nu îşi plătea întîi contribuţiile financiare. Un singur imperativ este însă mai înalt decît impozitele, şi anume buna utilizare a acestui mecanism.”
Ori, comentatorul francez consideră că şocul fiscal cu care vor fi confruntaţi francezii nu este însoţit de reforme ambiţioase de natură să ducă la scăderea cheltyuielilor publice, eradicara asistanatului sau stimularea competitivităţii în Franţa. Se discută din nou şi despre faptul că marile averi s-ar putea expatria treptat.
ÎIntr-un interviu acordat ziarului popular Aujourd’hui, Pierre Moscovici, ministrul finanţelor şi al economiei, încearcă însă să liniştească spiritele. Pînă acum nu se constată nici un exil fiscal masiv, chiar dacă în viitor cei care cîştigă peste un milion de euro pe an vor lăsa fiscului 75 la sută din venit. Iar 9 francezi din 10 nu vor fi afectaţi de creşterea impozitelor. Pentru anul viitor, doar familiile care cîştigă foarte bine se vor vedea obligate să contribuie mai mult, precizează Pierre Moscovici.
Alţi specialişti consideră că impo