„Adevărul“ vă prezintă profilul alegătorilor în funcţie de opţiunea politică, pornind de la cercetările IMAS.
PSD şi PNL formează o alianţă, dar alegătorii celor două partide sunt radical diferiţi. Pentru social-democraţi optează românii care au peste 60 de ani, au terminat liceul, locuiesc în zona rurală şi au venituri scăzute. În schimb, cei mai mulţi alegători liberali au între 30 şi 44 de ani, studii superioare, locuiesc în marile oraşe şi au venituri consistente.
Profilul alegătorului PDL este apropiat de cel liberal. Astfel, PDL obţine cele mai multe voturi de la românii care au între 30 şi 44 de ani, au terminat liceul, locuiesc în zona urbană şi au venituri medii.
Potrivit sondajului IMAS din luna septembrie, USL ar fi votat de 55% din români. Din aceste procente, 16,5% provin de la românii care au depăşit 60 de ani, 14,1% de la cei între 30 şi 44 de ani, 12,8% de la alegătorii care între 45 şi 59 de ani şi 11,5% de la cei cu vârsta între 18 şi 29 de ani.
Cum se împarte electoratul USL
Sociologul Alfred Bulai consideră că nu se poate face o medie între categoriile de alegători ai USL. „Scorul bun la categoria peste 60 de ani este dat de alegătorii PSD. Acesta este grupul electoral pe care USL se va baza cel mai mult la vot, pentru că ei chiar participă la scrutin. Cei între 30 şi 44 de ani sunt alegători PNL, care îşi exprimă opţiunea în sondaje, dar rămâne de văzut cât va fi procentul de participare la vot", afirmă Bulai. O diviziune similară există şi în privinţa opţiunilor pentru USL în funcţie de gradul de instrucţie.
Din cele 55 de procente ale USL 19,4% provin de la absolvenţii de liceu, 13,6% de la cei care au absolvit şcoala profesională, 12,4% provin de la alegători care au terminat opt clase şi 9,8% de la cei cu studii superioare.
„Electoratul PSD este format, majoritar, de cei cu şc