★★★★★ Matei Vişniec, Dezordinea preventivă, roman, Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2011.
Eugen Ionescu, dramaturg de origine română stabilit la Paris, a inventat teatrul absurdului, a avut succes internaţional, a fost membru al Academiei Franceze. Matei Vişniec (n. 1956) duce mai departe această tradiţie, afirmându-se şi el ca unul dintre marii dramaturgi ai lumii. Cu menţiunea că şi-a petrecut o mai mare parte din viaţă în România, unde s-a remarcat ca poet şi ca autor de piese de teatru, după care, în 1987, a plecat în Franţa, unde se află şi azi. A făcut un considerabil efort ca să înveţe atât de bine limba franceză încât să o poată folosi ca scriitor, dar, spre deosebire de Emil Cioran, a continuat să scrie şi în română – versuri şi, surprinzător, şi romane.
Romanul "Dezordinea preventivă" apărut recent la prestigioasa (cândva) editură Cartea Românească este de o originalitate şocantă. Romancierul descrie lumea de azi ca pe o lume suprasaturată de informaţii, din cauza unei dezvoltări fără precedent a mass-media. S-a creat o adevărată dependenţă a publicului de ştirile senzaţionale, asemănătoare cu dependenţa de droguri. Iar mijloacele de comunicare în masă satisfac cu frenezie acest viciu postmodern, punând în circulaţie cu promptitudine informaţii despre toate evenimentele de pe planetă, în special despre cele tragice.
Dacă asemenea evenimente lipsesc, agenţiile de presă sunt tentate să le... creeze, ca să aibă ce relata. Matei Vişniec merge mai departe şi îşi imaginează o agenţie secretă care programează şi, la momentul stabilit, declanşează atacuri teroriste, prăbuşiri de avioane, incendii devastatoare etc. pentru a alimenta presa cu materie primă, dar şi pentru a conduce din umbră lumea.
Când termini de citit romanul lui Matei Vişniec, scris cu mare artă, ai impresia că te trezeşti dintr-un coşmar. P.S. Cărţile îmi pot fi trimise pe ad