Victimele vor primi despăgubiri de la propria companie de asigurări RCA sau CASCO, nu de la cea care asistă şoferul vinovat, arată un proiect normativ.
În prezent, dacă provoci un accident auto, victima se adresează asiguratorului tău pentru a primi despăgubirea aferentă. Din 2013, victima s-ar putea adresa propriului asigurător. Aceasta ar fi principala schimbare pe care vrea să o introducă, din 2013, Comisia de Supraveghere în domeniul Asigurărilor (CSA), printr-un proiect prezentat ieri în cadrul unei conferinţe organizate de MediaXprimm.
În opinia conducerii Comisiei, această modificare a legislaţiei ar trebui să ducă la creşterea încrederii între şoferi şi asigurători, dar în opinia asociaţiilor din acest sector nu rezolvă principala problemă a pieţei. Mai exact, „asigurătorul care plăteşte este cel care evaluează dauna, firesc ar fi ca evaluarea să fie făcută de un independent, nu de cel care plăteşte şi are tot interesul să-i scadă valoarea", a declarat pentru „Adevărul" Ionel Dima, broker de asigurări.
Mecanismul despăgubirii
Prezentând proiectul normativ, vicepreşedintele CSA, Cornel Coca-Constantinescu, a declarat că prin modificarea legislaţiei secundare „sperăm ca noul sistem să fie introdus până la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în funcţie şi de evoluţia discuţiilor cu societăţile de profil şi cu brokerii de asigurări".
Iată, pe scurt, care vor fi paşii de urmat în cazul unui accident auto:
1 Şoferul vinovat îşi va înştiinţa asiguratorul că a provocat un accident. Simultan, şoferul prejudiciat va emite către propriul asigurător o cerere de despăgubire.
2 Asigurătorul şoferului păgubit îi prezintă acestuia o ofertă de despăgubire şi efectuează plata.
3 Asigurătorul şoferului vinovat se prezintă la un centru de compensare cu o sumă echivalentă cu dauna medie