Bugetele locale vor încasa în perioada 2013-2015 venituri suplimentare anuale de aproximativ jumătate de miliard de lei în urma majorării impozitelor pentru case şi terenuri, precum şi a altor taxe locale, după cum reiese din nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Ministerul Finanţelor.
Procentul de 16% cu care vor fi majorate valorile impozabile, unele taxe locale şi amenzile reprezintă rata inflaţiei cumulată pentru perioada 2010-2012.
Anul trecut autorităţile locale au încasat din taxele pe proprietate circa 4 miliarde de lei, iar pentru acest an se estimează o creştere a încasărilor cu 4,5%, la 4,2 miliarde lei.
Potrivit datelor execuţiei bugetare din 2011, încasările din taxe şi impozite pe proprietate au fost de 3,9 mld. lei (aprox. 0,7% din PIB, adică aproximativ 2,2% din totalul veniturilor bugetare), iar în primele opt luni din 2012 încasările din aceste taxe şi impozite s-au situat la 2,7 mld. lei, fiind în creştere cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar constante ca procent din încasările bugetare, a explicat Mihaela Mitroi, partener consultanţă fiscală la Pwc România.
Comparativ cu restul statelor europene, nivelul veniturilor din impozite şi taxele locale din România se situează în media europeană de 0,7% din PIB, dar sensibil mai ridicat faţă de cel din alte state din Europa Centrală şi de Est (în Cehia 0,2% din PIB, în Bulgaria 0,3%, Slovacia 0,4%, Ungaria 0,3%). La polul opus, taxele şi impozitele locale s-au situat la nivelul de 3,4% din PIB în Marea Britanie, 2,3% în Franţa şi 1,3% în Belgia, potrivit specialistei PwC.
Taxele pe proprietate sunt reprezentate în principal de impozitele pe clădiri şi terenuri şi taxele pe mijloacele de transport.
"Procentul de ajustare este unul justificat, fiind în conformitate cu Codul fiscal. Aşadar, din punct de vedere legal, totul e