Dacă în calculul datoriei publice a Statelor Unite ar fi incluse cheltuielile viitoare prin programele guvernamentale ar rezulta o datorie care ar eclipsa-o, dacă se respectă proporţiile, pe cea a Greciei, stat aflat în pragul falimentului şi care supravieţuieşte doar datorită asistenţei financiare internaţionale, apreciază Bill Gross, fondatorul PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume.
Gross avertizează că dacă SUA, cea mai mare economie din lume, nu se lecuieşte de "dependenţa" de datorii şi deficite, atunci acţiunile şi obligaţiunile americane îşi vor pierde orice valoare, iar aurul şi activele tangibile vor deveni singurele plasamente în care să merite investit, scrie CNBC.
Potrivit datelor oficiale, Statele Unite vor încheia anul cu un deficit bugetar între 1.100 şi 1.200 mld. dolari. Datoria totală a ţării era în septembrie de 16.000 mld. dolari. Plafonul datoriei, adică nivelul maxim peste care Trezoreria americană nu mai poate emite obligaţiuni noi, este de circa 16.400 mld. dolari şi ar putea fi atins înainte de sfârşitul anului. Acesta este majorat periodic de legislativul american, deşi anul trecut acest lucru a avut loc după o dispută de lungă durată între congresmeni, care a împins ţara aproape de default. SUA şi-au pierdut atunci ratingul de top.
Dar Bill Gross a calculat, luând în considerare cheltuielile propuse pentru Medicare, Medicaid, servicile de siguranţă socială şi alte servicii guvernamentale, că datoria SUA ajunge la 60.000 mld. dolari.
"Aceasta ar echivala cu 500% din PIB", a spus investitorul.
De asemenea, dacă în calcul sunt luate cheltuielile prognozate ale statului american pe mai mulţi ani, atunci deficitul bugetar ar fi, în prezent, de 222.000 mld. dolari, cu 11.000 mld. dolari mai mare decât anul trecut, şi în creştere constantă de la 184.000 mld. dolari în 2009, scrie Bloomberg. Calcu