Printr-un proiect de hotărâre, Finanţele vor să actualize cu rata inflaţiei impozitele, taxele şi amenzile locale. După trei ani de pauză, urmează deci o majorare de 16,05%.
Cât de mult înseamnă asta în cazul impozitelor pe casă? La un apartament de 2 camere, de 50 mp, situat la periferia Capitalei, cam 15 lei. Ca algoritm, impozitul se calculează pornind de la 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, înmulţită cu coeficientul de amplasare zonală (acesta ţine cont de rangul localităţii - A, B, C, D - şi de poziţionarea imobilului în localitate - central sau periferie). De pildă, valoarea impozabilă a clădirii se înmulţeşte în cel mai rău caz cu 2,6 (Bucureşti, buricul târgului) şi în cel mai bun cu 0,9 (Cuca-Măcăii, periferie).
În urma proiectului de majorare a taxelor şi impozitelor locale, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă va creşte de la 806 lei/mp la 935 lei/mp, iar pentru clădirile cu pereţii exteriori din lemn valoarea impozabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp (în cazul existenţei utilităţilor în ambele situaţii). Pentru o garsonieră de 30 mp din zona III a Capitalei (Berceni, Militari etc.) noul impozit s-ar calcula aşa: 935 lei x 30 mp x 0,001 x 2,3 (rangul localităţii)=64 lei (scumpirea faţă de 2012 este în acest caz de 8,3 lei). Majorarea se va aplica şi în cazul taxelor pentru eliberarea avizelor şi autorizaţiilor, pentru spectacole, pentru operaţiuni judiciare, pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatricularea autovehiculelor, pentru eliberarea titlurilor de proprietate, precum şi în cazul limitelor minime şi maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.
MF estimează că, prin indexarea la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor creşte cu 531,62 milioane de lei în următorii trei ani. Conform