Primarii vrânceni au fost prezenţi ieri la o instruire cu privire la organizarea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 9 decembrie. Edilii, adunaţi în sala Cinematografului Balada, au aflat cele mai importante informaţii despre listele electorale, secţiile de votare, dar şi despre amenzile de care sunt pasibili în cazul în care încalcă legea.
Reprezentantul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) din regiunea Sud-Est, prezent la întâlnire, a spus că următorul pas în calendarul alegerilor este delimitarea şi numărătoarea secţiilor de votare, care trebuie definitivată până pe 9 octombrie.
Un aspect important discutat ieri s-a referit şi la alcătuirea celor trei tipuri de liste electorale: listele electorale permanente, copiile după listele electorale permanente şi listele electorale suplimentare. Listele electorale permanente cuprind cetăţenii care au domiciliul pe raza localităţii, copiile de pe listele electorale permanente cuprind cetăţenii repartizaţi pe secţii de votare, iar pe listele suplimentare pot vota persoanele care domiciliază pe raza secţiei de votare, dar au fost omişi din listele permanente, sau membrii secţiei de votare. „Până pe 25 octombrie se primesc listele electorale permanente, în două exemplare în original. Unul se semnează de primar şi se păstrează la sediul Primăriei, iar un altul ajunge la Judecătoria de pe raza de competenţă a localităţii respective. Orice modificare din aceste liste trebuie comunicată şi către Judecătorie. Trebuie să actualizaţi listele electorale permanente şi să le comunicaţi Judecătoriei, pentru a respecta toate dispoziţiile legale“, le-a spus primarilor Iulia Vulpe Andrăşescu, reprezentantul AEP Sud-Est.
Cei care încalcă legea riscă amenzi usturătoare. Înscrierea pe liste a unor persoane fictive este contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 4.500-10.000 lei. Neoper