DSV A LUAT DIN NU PROBE DIN IZVOARELE BRAŞOVULUI
Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov monitorizează constant calitatea apei din toate izvoarele de unde mulţi braşoveni se alimentează cu apă pentru consum.
Rezultate recente ale testării microbiologice a apei de la două izvoare au evidenţiat depăşiri ale limitei privind criteriile microbiologice şi bacteriologice. ,,Din păcate este vorba de izvoare arhicunoscute dar care nu prezintă siguranţă pentru braşoveni. De exemplu, un astfel de izvor unde merg mulţi oameni se află în Răcădău, iar un altul în Schei, în apropierea Bisericii „Sfânta Treime”. Am pus numeroase tăbliţe de avertizare, dar acestea dispar imediat. Mulţi ne spun că au luat apă de acolo, de când se ştiu, că de acolo aduceau apă părinţii şi bunicii lor şi orice argument logic nu este ascultat”, a declarat Dorin Enache, directorul DSVSA.. Potrivit acestuia, această apă poate „provoca tulburări digestive”, cei mai afectaţi fiind bătrânii şi copii. „Există infiltraţii, există fisuri în tubulaturi, motiv pentru care aceste depăşiri la criteriile microbiologice pot apărea”, explică specialistul.
Oamenii nu prea iau aminte de avertizările DSV: „Asta e apa lui Dumnezeu!”
Apa din diverse izvoare ale Braşovului a fost declarată nepotabilă şi în alte rânduri, dar oamenii care se aprovizionau din aceste locuri au arătat că nu le pasă de analize şi interdicţii. „Vin săptămânal să iau câte 10 litri de apă, am văzut plăcuţele afişate însă vin să iau pentru că consider că e bună”, a declarat un braşovean. „Nu cred aşa ceva. Eu beau apă de aici de când eram de 10-11 ani şi nu am mai crăpat”, ne-a declarat un alt braşovean care lua ieri apă de la Sfânta Treime. „Asta e apă de munte, aici nu se seamănă nici grâu, nici porumb, de unde chimicale! Asta e apa lui Dumnezeu”, spunea un alt localnic. DSV A