IAŞI. În perioada 11-14 octombrie 2012, Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” – Iaşi organizează cea de-a doua ediție a târgului cu produse de toamnă „Sărbătoarea dulceții la Golia”.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Iași şi Primăria Municipiului Iași. Târgul este organizat în parcarea din fața Mănăstirii Golia și va putea fi vizitat de ieșeni și pelerini, în intervalul orar 10.00-18.00.
Târgul reuneşte 20 de producători, preponderent din zona Moldovei, cât și din alte zone ale țării. Timp de patru zile, ieșenii vor avea ocazia să deguste și să achiziționeze atât dulceață din fructe cât și dulceață din morcov, vinete, roșii coapte, țelină, clătite cu dulceață, miere de albine, dar și zacuscă și multe alte preparate de toamnă.
Pe 14 octombrie va avea loc un concurs între producătorii de dulceață, iar un juriu va desemna „Cea mai gustoasă și naturală dulceață“ din cadrul târgului “Sărbătoarea dulceții la Golia”. Totodată vizitatorii târgului vor putea vizita, în Turnul Golia, expoziția cu lucrările realizate de tinerii ce au participat la proiectul “Meșteșugul – șansa tinerilor antreprenori”, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Tineret în Acțiune.
„Pe lângă dorința Asociației „Centrul de Promovare Turistică” Iași de a veni cu un eveniment inedit, în cadrul Sărbătorilor Iașului, organizarea acestui târgdedicat dulceții are rădăcini adânci în istoria Mănăstirii Golia. Ion Mitican amintește în lucrarea „Salutări din Iași”: „Atunci când avea prilejul maestrul George Lesnea, vrednic știutor al Iașului uitat, spunea celor ce voiau să-l audă despre Cișmeaua de la Golia unde se întâlneau boieresele capitalei cu același obicei să ia o dulceață cu apă rece și să-și arate talentele în dulcețuri, peltele și vutci încă de pe vremea domnitorului Alexandru Moruzzi (1802-1806). (…) Un edil captat de povestire se și