A fost prima dintr-o serie de trei dezbateri televizate intre cei doi candidati la presedintia SUA si primul teren de batalie a fost economia interna a Americii. Rivalii s-au duelat in registrul fiscalitatii, al deficitului urias al bugetului si al reformei in sanatate.
Tot in presa internationala: Buget comun pentru zona Euro (Frankfurter Allgemeine Zeitung) / Bancile europene se pregatesc pentru eventualitatea unei noi crize (Der Spiegel) / Violente la Teheran din cauza devalorizarii monedei nationale (New York Times)
Barack Obama i-a asigurat pe americani ca tara are nevoie de continuitate si ca, in cazul realegerii sale s-ar asigura ca “toata lumea joaca dupa aceleasi reguli”. Mitt Romney, candidatul republican a replicat ca acest scenariu ar insemna o strangulare in continuare a clasei de mijloc. Presedintele in exercitiu a intrat in dezbatere cu un avans in sondaje, inclusiv in toate statele indecise, asa numitele “swing states” care vor decide in final rezultatul alegerilor.
Obama s-a vazut confruntat cu un oponent foarte increzator care deseori l-a obligat sa ia o pozitie defensiva. Majoritatea comentatorilor americani sunt de parere ca Mitt Romney a iesit invingator din dezbatere avand o prestatie mai convingatoare. Obama chiar l-a rugat pe moderator sa-i acorde mai mult timp pentru a-si termina ideile in repetate randuri. Pe intreg parcursul dezbaterii, ambii candidati au incercat sa-l portreteze pe oponent drept un dezastru pentru clasa muncitoare din America.
Un sondaj CNN realizat imediat dupa incheierea confruntarii il indica pe Mitt Romney drept castigator cu 67% din voturile celor chestionati. Doar 23% l-au preferat pe Barack Obama in duelul care a durat 90 de minute. Dezbaterea a fost, in acelasi timp, o confruntare a diferitelor filosofii politice americane. Stanga si dreapta s-au conturat extrem de clar, ambii candidat