Costurile lucrărilor din cadrul campaniei agricole de toamnă au crescut şi cu 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent din cauza deficitului de apă din sol. Seceta prelungită din această vară face ca terenurile agricole să fie mult mai greu de lucrat, ceea ce face, implicit, să crească şi costurile pentru pregătirea acestora pentru însămânţări. Totodată, a crescut şi preţul la motorină, la seminţe şi la îngrăşăminte.
Costuri mari
Dacă anul trecut, pregătirea terenurilor pentru însămânţările de toamnă costau între 1.200 şi 1.400 de lei/hectar, sumă în care intră aratul, discuitul terenului şi asigurarea materialului săditor certificat, anul acesta fermierii trebuie să scoată din buzunar, pentru aceleaşi lucrări, între 1.600-1.800 lei şi, în unele cazuri, chiar şi 2.000 de lei. Din cauza secetei prelungite, lucrările agricole se desfăşoară cu mare dificultate şi, implicit, la costuri mult mai mari. Asta, deoarece se consumă motorină mai multă cu aproximativ 10-15 % numai la arat. De asemenea, discuitul trebuie făcut de două-trei ori pe un loc, pentru a fi mărunţit aşa cum trebuie solul, respectiv pentru a fi pregătit în condiţii optime patul germinativ, ceea ce înseamnă alte cheltuieli în plus.
Totodată, sămânţa certificată de grâu costă 22,5 lei/kg, fiind mai scumpă cu aproximativ 10% decât anul trecut, la care se mai adaugă şi îngrăşămintele complexe care, de asemenea, s-au scumpit faţă de toamna trecută. Fermierii spun că, în aceste condiţii, costurile pentru pregătirea terenurilor pentru însămânţările de toamnă, în special cereale, au crescut cu circa 50%. Perioada optimă recomandată pentru însămânţările de toamnă este 15 septembrie-15 octombrie, dar aceasta se mai poate prelungi în funcţie de condiţiile meteo. Cu alte cuvinte, dacă vremea va permite, fermierii vor putea semăna fără probleme şi mai târziu. Însă din cauza faptului