Romania a devenit o ”tinta legitima” pentru atentate teroriste, zice seicul Omar Bakri, un radical expulzat din Marea Britanie, dupa exploziile de la metroul londonez. Probabil, nu e o vorba in vant. Pana acum, atacurileextremistilor au vizat tarile puternice. Cu acestea se lupta celulele teroriste, pe de o parte. Pe de alta, este vorba despre impactul evenimentelor care implica natiuni de elita. O stire despre un avion congolez prabusit in jungla nu va rezista mai mult de cateva ore la tv. Avionul Air France cazut in Atlantic a furnizat breaking news, zile in sir.
Este posibil ca extremistii sa incerce, pe viitor, descurajarea aliatilor pe care si i-au facut occidentalii. Nu masinaria de razboi romaneasca sau poloneza ii interesa pe americani, cand s-au dus in Afganistan, desi nu poate fi neglijata o contributie masurata in sute de vieti omenesti. In primul rand, ei au vrut sa arate ca nu sunt singuri, ca nu e un razboi intre doua tari si au de partea lor zeci de natiuni democratice. Atentatele ar putea, cred seicii terorii, sa ii descurajeze pe unii mai slabi de inger si sa-i faca mai precauti pe altii.
Nu este exclus ca acest avertisment sa fi dat de gandit unei parti a publicului: ce cautam, noi, domnule, intr-un razboi care nu ne priveste? Cred ca abordarea este gresita. In 2004, cand am fost primiti in NATO, cu totii ne bucuram ca ne vor apara americanii. Intr-o alianta, trebuie sa intervii, la randul tau, cand partenerul da de necaz. Nu poti sa ai doar castiguri, exista si costuri. Oricat de dramatic ar fi un atentat, zecile de morti nu se compara cu sutele de mii de victime ale unui razboi adevarat.
Cat despre seicul Bakri, nu trebuie sa ii sperie pe romani cu atentate locale, la Titu. In 2004, in gara Atocha, din Madrid, au murit 16 romani si 142 au fost raniti intr-o serie de atacuri cu bomba. Romania a fost a doua tara, dupa Spania, ca