O construcţie inspirată parcă din schiţele Operei din Sydney domină peisajul din zona ştrandului vechi. Aduce timid cu un OZN. Alei, parcări pentru biciclete, un ponton în semicerc de pe care lumea urcă timidă în bărci, la plimbare pe Someş, cu privirile aţintite spre un amfiteatru magistral, apărut şi el, ca prin minune, în apropiere de debarcaderul-scenă. Nu este un vis, este una dintre ideile prezentate, imaginate şi schiţate în 3D de Ionuţ Vancea, un student la arhitectură implicat în proiectul „GREEN SOMEŞ RIVER”, prin care se caută soluţia ideală pentru realizarea unui canal navigabil pe Someş, pentru ambarcaţiuni cu pescaj mic, în municipiul Satu Mare. Lucrările cele mai reuşite realizate de studenţi sunt expuse la „Casa Verde” din Grădina Romei.
Debarcaderul – scenă
Două dintre idei au strălucit. Ionuţ Vancea, fost absolvent al Liceului de Artă “Aurel Popp” Satu Mare, a schiţat un debarcader oval, curbat, spre care se coboară de pe un dig redesenat într-un amfiteatru. Spaţiul imaginat de tânărul student poate fi folosit în acelaşi timp drept debarcader sau scenă. “Vorbim despre multifuncţionalitate. Ideea era să creăm un spaţiu pentru relaxare, care să îmbrace scopul debarcaderului, accesul la apă pentru promenade cu barca pe un sector cuprins între ştrand şi zona Palatului Administrativ. M-am gândit că se poate mai mult. Debarcaderul poate servi drept scenă. Spectatorii din amfiteatru ar avea o vedere spectaculoasă a scenei, întrucât prin spatele ei va curge Someşul. Cu un joc de lumini potrivit, ar fi feeric”, îşi explică viziunea studentul sătmărean.
Ioana Vancea a captivat şi ea specialiştii care au analizat proiectele studenţilor, imaginând un trotuar suspendat deasupra apei şi un debarcader natural, sub forma unei plaje artificiale, spre care se ajunge pe o serie de alei. Conceptul studentei păstrează mult din peisajul natura