"Am ales sa pregatesc aceasta tarta in primul si-n primul rand pentru ca mi-am dorit sa prezint juriului un desert care sa combine gustul copilariei cu ceva rafinat cum ar fi mousse-ul de banana si in al doilea rand pentru simplu fapt ca ma izbea o curiozitate imensa sa vad cam cum s-ar imbina aceste ingrediente. Puteti sa-i spuneti inconstienta ca m-am prezentat la un concurs cu un preparat incercat pentru prima data, dar mie imi place sa ii spun indrazneala", a declarat Alex Cîrţu.
"INGREDIENTE:
Pentru blatul din gris de lapte:
1 l lapte
100 g gris
miere dupa gust (intotdeauna adaugata la final)
2 pliculete de zahar vanilat
un varf de cutit de scortisoara
Coaja de lamaie rasa
Pentru Mousse-ul de banana:
2 banane coapte
300 ml Creme Patisserie
1 lingura de mascarpone
1 lingurita de esenta de vanilie
1 pliculet de gelatina
Aditionale:
1 Ciocolata neagra 80% Cacao
MOD DE PREPARARE:
Punem laptele la fiert impreuna cu zaharul vanilat. Va sugerez sa folositi o cratita teflonata sau o oala cu un fund destul de gros.
Cand laptele incepe sa clocoteasca adaugam grisul putin cate putin amestecand incontinuu pentru a evita formarea cocoloaselor.
Se lasa sa fiarba la foc mic in jur de 15 minute. Grisul trebuie sa fie fiert si ingrosat. Aproape de final adaugam coaja de lamaie, scortisoara si mierea dupa gust (pentru mine o lingura de miere a fost suficienta).
Daca vi se pare ca grisul este prea tare puteti sa mai adaugati putin lapte. In caz contrar putin gris - esentialul este sa obtineti consistenta optima. Orisicum grisul se mai intareste atunci cand se raceste, si sa nu uitam ca il folosim ca si blat de tarta, asa ca daca va iese putin mai tare decat ar trebui, nu este absolut nicio problema. Doar aveti grija sa fie fiert.
S