Chiar dacă investitorii români par să nu mai aibă prea multă încredere în companiile listate la BVB, străinii continuă să cumpere, cel mai bun exemplu fiind Fondul Proprietatea
Fondul Proprietatea a trecut de aproape un an în mâinile investitorilor privați, statul român ajungând, în prezent, la o participație de doar 2,6% din capitalul social subscris și 0,006% din cel subscris și vărsat. A fost nevoie de un singur an pentru ca statul să devină minoritar, după ce managementul Fondului a trecut în mâini private, lucru care ar fi trebuit să se întâmple încă din 2007-2008.
Franklin Templeton Investment Management Ltd United Kingdom Sucursala Bucureşti, administratorul Fondului Proprietatea, sărbătorește doi ani de când a preluat conducerea companiei. Ce nu a făcut statul român timp de cinci ani, a făcut Franklin în mai puțin de doi. Fondul a fost listat la BVB și a devenit una dintre cele mai importante acțiuni de la bursă prin lichiditate și capitalizare, a menținut valoarea activului net (VAN) într-o perioadă de criză majoră în economie și pe piața de capital, a făcut profit și se pregătește de a doua listare, cel mai probabil, la Varșovia.
Dacă ne uităm la scopul inițial al înființării Fondului, anume despăgubirea foștilor proprietari ale căror averi au fost naționalizate de comuniști (circa 15.000 dintr-un total evaluat la 200.000 de foști proprietari), putem spune că FP a eșuat. Nu doar pentru că numărul celor despăgubiți este redus, ci și pentru că cei care au luat acțiuni au ajuns să le vândă sub prețul nominal. Chiar dacă le-au păstrat până în ziua de astăzi, valoarea unui titlu este la jumătate față de cea nominală.
Acțiunile FP rămân foarte importante pentru Bursa de Valori, unde ocupă prima poziție în topul tranzacționărilor aproape în fiecare zi. De asemenea, este interesantă pentru acționarii mari străini, care au cumpăra