O piatră funerară, ce are o vechime de aproximativ 2.000 de ani, a fost scoasă, astăzi, din albia râului Mureş, în judeţul Hunedoara, la Mintia, în zona Castrului Roman Micia, un adevărat „paradis” al arheologilor, datorită numeroaselor piese foarte valoroase descoperite acolo. O piatră funerară, ce are o vechime de aproximativ 2.000 de ani, a fost scoasă, astăzi, din albia râului Mureş, în judeţul Hunedoara, la Mintia, în zona Castrului Roman Micia, un adevărat „paradis” al arheologilor, datorită numeroaselor piese foarte valoroase descoperite acolo.
Monumentul a ieşit la suprafaţă în urmă cu câteva săptămâni, după ce nivelul apei a scăzut din cauza secetei, fiind zărit de un pescar care a anunţat autorităţile despre descoperirea făcută. Arheologii au mers acolo să vadă despre ce este vorba şi au constatat că piesa e una extrem de valoroasă, datând din epoca romană.
Specialiştii de la muzeul din Deva s-au deplasat, azi, la faţa locului, hotărâţi să extragă din apă piatra funerară. Misiunea nu le-a fost deloc uşoară celor care s-au ocupat de ridicarea monumentului. Şi asta pentru că blocul de piatră cântăreşte aproximativ două mii de kilograme şi „s-a lăsat” cu greu ridicat. Dar, în cele din urmă, cu puţin efort, acesta a fost adus la mal pentru a fi transportat la muzeul devean, unde urmează să fie restaurat şi arătat publicului care doreşte să-l vadă.
Artefactul va fi expus, cel mai probabil, în incinta Lapidariumului muzeului din Deva, care urmează să fie deschis în săptămânile viitoare.