Nota: Prezenta analiza are la baza informatiile din mass-media. Nu am avut acces din pacate la autorizatiile de construire, care nu sunt publice.
Arhitectul-sef. Autorizatia a fost intocmita de arhitectul-sef din Popesti-Leordeni. Autorizatia trebuia sa prevada scenariul unei situatii de urgenta, cu atat mai mult cu cat era vorba de un numar mare de apartamente si apartamentele de la etajul superior erau din lemn. Era la latitudinea arhitectului-sef sa solicite sau nu aviz de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Nesolicitand avizul, si-a asumat responsabilitatea comportarii imobilului la o situatie de urgenta.
Dezvoltatorul. Daca autorizatia prevedea hidrantul de incendiu, era in obligatia dezvoltatorului sa asigure functionarea lui. Daca autorizatia prevedea o cale de acces rapida la imobil, era in responsabilitatea dezvoltatorului sa organizeze parcarea astfel incat sa nu o stanjeneasca.
Comisia de receptie. Daca autorizatia prevedea hidrantul de incendiu, functionarea acestuia trebuia sa fie verificata de comisia de receptie la receptia imobilului. Acelasi lucru pentru calea de acces la imobil, daca era prevazuta in autorizatie.
Materialele. Atat lemnul cat si polistirenul sunt materiale inflamabile si nu sunt potrivite pentru imobile mari. Multe din blocurile recent termoizolate termic sunt supuse aceluiasi pericol.
Legislatia. Cu foarte putine exceptii, legea nu obliga la participarea Inspectoratului de Stat in Constructii la receptia lucrarilor.
Controlul in constructii. Desi este o institutie cu profit in activitate (sumele incasate din taxe si amenzi sunt mai mari decat cheltuielile de functionare), Inspectoratul de Stat in Constructii nu are un personal suficient si nu isi exercita de o maniera satisfacatoare controlul in constructii.
Asociatia Salvati Bucurestiul va oferi consultanta juridica proprietarilor af