Fundaţia Creştin-Democrată şi-a lansat filiala de la Timişoara cu o dezbatere pe tema „Provocările României europene”, organizată împreună cu fundaţia bavareză Hanns Seidel.
La eveniment au participat preşedintele fundaţiei, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, alături de profesorul universtar Mircea Mihăieş, Mihail Neamţu, preşedintele Partiului Noua Republică (care a semnat un acord pentru apărea statului de drept), Marius Dugulescu, deputat PDL, cât şi Corneliu Berari, preşedintele Filialei FCD Timişoara.
„Intenţionăm să desfăşurăm o gamă diversă de activităţi, sper să reuşim să mobilizăm adepţi pentru care creştinismul e un punct de reper, sub formă civică şi europeană. Dorim să ne bazăm pe spiritul regional al Timişoarei, legat de istorie şi identitate specifică zonei”, a spus Corneliu Berari.
Justiţia mai poate rezista presiunii între şase luni şi un an
Teodor Baconschi, fost ministru de Externe, a ţinut să enumere o listă întreagă de motive pentru care România are de suferit şi se află la coada statelor din Uniunea Europeană.
„După 1989, am mers spre UE şi NATO pentru că eram împinşi de majoritatea cetăţenilor. Majoritatea vroiau în Europa, nu aveam de ales. Dar nici nu era altă alternativă geo-politică. Aveam acces în Europa dar cu un tichet care costă. Erau proceduri, standarde, legislaţie, care ar fi trbuit să se schimbe, dar noi am furat startul, iar acum suntem ultimii. Cei cinci ani în UE au fost lipsit de proiect politic”, a declarat Teodor Baconschi.
Teodor Baconschi a lăsat de înţeles că românii nu au fost pregătiţi pentru şocul cultural care a însemnat Uniuniea Europeană, pentru că „aveam zero pedagogie UE”. Mai mult, toţi cei care au început să priceapă cum funcţionează UE au fost îndepărtaţi, în loc să fie apropiaţi.
Fostul ministru a amintit că o serie de instituţii ale statului