Agentii serviciilor secrete rusesti nu sunt implicati in reteaua de exporturi ilegale de componente electronice, a declarat, joi, adjunctul ministrului de Externe din Rusia, Serghei Ryabkov.
Departamentul Justitiei din SUA a anuntat, miercuri, ca a descoperit si desfiintat o retea elaborata care cumpara ilegal componente electronice semiconductoare de ordinul micronilor, pentru agentiile de spionaj din Rusia, relateaza Reuters.
Procuratura din Brooklyn a pus sub acuzare miercuri 11 presupusi spioni rusi, suspectati de export ilegal de tehnologie militara catre Rusia, potrivit site-ului FBI. Anuntul de miercuri ar putea fi inceputul unui nou scandal de spionaj intre Statele Unite si Rusia.
Povestea retelei de traficanti
Unul dintre rusii arestati este omul de afaceri Aleksandr Fiscenko (46 de ani), proprietarul si directorul executiv al unor companii americane si ruse implicate in aceasta afacere, relateaza CBS.
Acesta este originar din Rusia si detine din 2003 cetatenia americana. Trei persoane din aceasta retea nu au putut fi arestate pentru ca la ora actuala se afla pe teritoriul Federatiei Ruse.
In 1998, Fiscenko, care traia de ceva vreme in Statele Unite, a infiintat compania Arc Electronics Inc., cu sediul in Texas, specializata in exportul de tehnologii si componente din domeniul microelectronicii in Rusia. Din 2002 si pana in prezent, valoarea totala a marfurilor exportate s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de dolari.
Pe langa Arc Electronics Inc., Fiscenko mai detine firma Apex System, cu sediul la Moscova, certificata ca furnizor de echipamente militare pentru guvernul rus. Din octombrie 2008 si pana la ora actuala, conform datelor anchetei FBI, Fiscenko si asistentii sai au livrat prin intermediul celor doua companii in Rusia "tehnologii avansate din domeniul microelet