Cea mai mare provocare a ţării noastre constă în revitalizarea economiei, a declarat Joost Kuhl-mann, şeful departamentului pentru Finlanda, Bulgaria şi România din cadrul Directoratului General pentru Economie şi Finanţe al Comisiei Europene (CE). Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţei, este nevoie de creşterea atât a numărului, cât şi a calităţii locurilor de muncă, iar acest lucru necesită investiţii, a afirmat domnia sa, în cadrul Forumului Economic 2012, organizat de către "Confindustria".
Principala sursă pentru aceste investiţii o reprezintă mediul privat, însă acesta nu va decide să investească în ţara noastră în absenţa unui mediu favorabil, a atras atenţia Joost Kuhlmann. Pentru realizarea acestui mediu, sunt necesare o stabilitate macroeconomică, o inflaţie redusă şi o stabilitate fiscală; un mediu legislativ stabil, caracterizat de o viziune strategică; reducerea costurilor de interacţiune a mediului de afaceri cu sectorul guvernamental, prin creşterea capacităţii administrative şi reducerea birocraţiei; de un sistem judiciar mai eficient şi mai rapid; de un sector bancar sănătos şi competitiv; de dezvoltarea pieţei de capital autohtone; de eficientizarea companiilor de stat; de respectarea obligaţiilor contractuale de către stat; precum şi de eliberarea autorităţilor de reglementare de sub presiune politică, în opinia oficialului CE.
Legăturile "nesănătoase" dintre companiile de stat şi departamentele guvernamentale trebuie întrerupte, întreprinderile de stat trebuind să fie conduse într-un mod profesionist, pentru a-şi valorifica activele în interesul celor care le deţin, adică a populaţiei, potrivit domniei sale.
"România este gata să iasă din spital, dar are nevoie de eforturi sus-ţinute pentru a-şi reveni din nou. România are potenţial, dar trebuie să muncească mult pentru a îl realiza", a declarat Joost Kuhlmann,