La Gura Humorului au avut loc în ultimele zile mai multe activităţi de voluntariat, ateliere de lucru, concursuri cu participarea mai multor elevi de la şcoli din oraş, pentru a marca Zilele Educaţiei Nonformale.
O primă activitate extrem de interesantă şi utilă, în care au fost implicaţi aproape 200 de elevi de la şcolile din oraş, se înscrie în cadrul Proiectului YIA-REDUCE, REUSE, RECYCLE, finanţat de Uniunea Europeană, prin programul „Tineret în acţiune”. Acţiunea s-a desfăşurat în parteneriat cu Centrul şcolar de educaţie incluzivă (CSEI) „Sfântul Andrei” din Gura Humorului, care a găzduit şi atelierele de lucru, la care au participat 60 de elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun”.
Profesoara Luminiţa Câmpan, de la Colegiul „Alexandru cel Bun”, a declarat că „obiectivele atinse prin această activitate au fost educaţia în spirit ecologic, în vederea responsabilizării în ceea ce priveşte consumul de resurse naturale şi protecţia mediului înconjurător, incluziunea socială, egalitatea de şanse şi cetăţenia activă în rândul tinerilor”.
Ateliere de lucru, moderate de tineri din şase ţări europene
În cadrul programului „Tineret în acţiune”, 32 de tineri, din şase ţări europene, Albania, Georgia, Republica Moldova, Spania, Turcia şi România, au moderat şase ateliere de lucru. Cei 60 de elevi de la Colegiul „Alexandru cel Bun”, însoţiţi de profesoara Mariana Zup şi profesoara Georgeta Negrea, au învăţat să reutilizeze materiale reciclabile şi au fost foarte încântaţi de modul de expunere a problemelor de mediu, de contactul cu tineri din alte ţări şi de produsele finale ale activităţii. Diversitatea i-a incitat pe elevii care au participat prin rotaţie la toate ateliere: despre materiale plastice, despre confecţionarea bijuteriilor din hârtie, materiale textile, team building, vizionări de filme scurte pe tema protecţiei şi conservării med