O analiză critică a mediului de afaceri a fost făcută la Constanţa de principalii jucători ai pieţei: antreprenori, bancheri şi consultanţi financiari. Cum te poţi descurca în jungla investiţiilor din România europeană a anului 2012?
Întreprinzători, bancheri şi consultanţi financiari s-au strâns recent la Constanţa, la o analiză a mediului de afaceri, aşa cum se vede din teritoriu. Ei au vorbit franc despre ce înseamnă să investeşti în România europeană a anului 2012.
Opinia exprimată la unison este că orice demers funcţionează pe principiul „De ce simplu, când se poate complicat?“. Funcţionarii puşi în funcţie să rezolve problemele cetăţenilor nu acţionează niciodată dezinteresat. Mai mult, pregătirea lor lasă de asemenea de dorit, astfel că soluţiile nu au legătură cu spiritul legii.
„Ni s-a dus vestea în străinătate. Mi-a crăpat obrazul de ruşine când un lector german, care ne cunoscuse deja ţara, le-a spus celorlalţi nemţi care voiau să facă afaceri în România: «Vedeţi că o să plătiţi la greu impozitul pe ştampilă. Acolo fiecare funcţionar face nazuri pentru o simplă hârtie»“, a mărturisit vicepreşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Ion Dănuţ Jugănaru.
Cooperativa „Munca în zadar“
Cât de distructivă pentru mersul economiei este corupţia instituţionalizată, dublată de prostie, ştiu foarte bine bancherii. „Avem un client care a făcut o investiţie de milioane de dolari în Port. Nimeni din instituţiile Statului nu i-a spus, până la inaugurare, că obiectivul în care făcea investiţia nu erau autorizat pentru acea activitate. Inaugurarea s-a blocat. Toţi au ridicat din umeri. Am alergat disperaţi cu toţii să obţinem acel aviz de bază pentru obiectivul care aparţinea Statului. Făcusem un dosar de autorizare de 2 metri cubi şi niciun oficial nu a observat că lipseşte tocmai acea hârtie fără de care... “