Astăzi este „Ziua Profesorului”. Acei oameni care ne îndrumă spre cunoaştere, de multe ori apreciaţi, iar în alte cazuri criticaţi. Se spune că, în ultimii ani, profesorul şi-a pierdut din prestanţă. Este implicat în scandaluri, ce nu fac onoare breslei, nu-şi face bine treaba la catedră, dar cu toate acestea este nevoie de el. „Constatăm cu toții că dorința de informare a copiilor a scăzut mult în ultimul timp, pentru că aceștia au în față false modele. Societatea a inversat puțin scara valorilor. Speranța mea este că în timp se vor reduce aceste exemple negative şi vor ieși în fața copiilor adevăratele valori. Cât privește pregătirea profesorilor, am constatat că la examenul de ocuparea a posturilor rezervate sau vacante și la examenul de titularizare, mulţi profesori au obţinut note de 10 şi m-am bucurat”, spune inspectorul şcolar general Vasilica Zaharia.
Profesorul secolului XXI trebuie să fie exigent cu elevii, dar totodată să ştie să relaţioneze cu ei. Statutul de profesor şi catalogul nu îi asigură în mod automat şi respectul celor pe care trebuie să îi educe. „Elevii din prezent respectă profesorii în măsura în care noi reușim să ne facem respectați. Comportamentul nostru trebuie să impună un anumit respect, asta nu înseamnă că trebuie să fim duri, dar dacă știm acel echilibru în comportament cu siguranță copii ne vor respecta și aici revin cu o amintire plăcută din săptămânile trecute, când în biroul acesta au intrat foști elevi de-ai mei să mă felicite pentru funcția ce o prezint și să îmi aducă o floare, după ani și ani în care nu i-am văzut, poate chiar și 20 de ani. Aveam și eu și ei lacrimi în ochi. M-au impresionat foarte mult”, a adăugat inspectorul şcolar general.
Profesorul, blamat de părinţi
Din păcate, mulţi elevi îşi aleg greşit modelele de urmat. Iar părinţii, cei care ar trebui să-i ghideze în viaţă în afara or