Învăţământul din România trece printr-o criză greu de imaginat acum doi ani. Dezastrul de la examenele de Bac din ultimii ani au lăsat zeci de facutăţi fără candidaţi. Şi din cei care au promovat examenul a renunţat la studii pentru că nu au bani pentru taxe şi pentru traiul fără salariu.
Mai multe universităţi au decis să închidă o parte dintre programele de studii pentru licenţă, în anul universitar 2012-2013, pentru că nu au fost candidaţi. Cele mai multe specializări desfiinţate sunt la formele de învăţământ cu frecvenţă (IF) şi la învăţământ la distanţă (ID), care permiteau studenţilor să studieze şi muncească.
* Universitatea din Bucureşti. Facultatea de Litere a renunţat la programul de studiu „Comunicare şi Relaţii Publice”, forma ID.
* SNSPA. Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a desfiinţat forma ID de la specializarea „Comunicare şi relaţii publice”.
* Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. A desfiinţat şapte programe de licenţă la forma ID şi una la IF, din cauză că universitatea nu a cerut acreditarea. La Facultatea de Litere au fost lichidate specializările: Limba şi literatura franceză - Limba şi literatura română - Limba şi literatura maghiară (ID), Limba şi literatura maghiară - Limba şi literatura română - Limba şi literatura franceză (ID), Limba şi literatura română - Limba şi literatura franceză - Limba şi literatura maghiară (ID), Etnologie în limba maghiară (ID). La Facultatea de Ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor, s-au tăiat programele de licenţă: Economie agro-alimentară şi a mediului (ID), Statistică şi previziuni economice (ID). La Facultatea de Istorie şi filosofie, s-a desfiinţat specializare pentru licenţă „Etnologie” (ID). La Facultatea de Geografie, s-a renunţat la programul de licenţă „Măsurători terestre şi cadastru” (IF).
* Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Au fost desf