Sala „Ştefan cel Mare” a Palatului Administrativ din municipiul Suceava a găzduit marţi o întâlnire la care-au participat preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor şi Ştefan Alexandru Băişanu, şi un număr însemnat din rândul oamenilor de cultură ai judeţului.
Probleme specifice fiecărei bresle de creatori
Întâlnirea, care-ar fi putut avea deviza „Împreună pentru cultura suceveană”, a deschis o cale de dialog şi cooperare între conducerea CJ Suceava şi, aşa cum a spus Ştefan Alexandru Băişanu, „oamenii care se jertfesc pe altarul culturii sucevene”.
Dacă preşedintele Cătălin Nechifor a fost prezent la deschidere pentru a aprecia iniţiativa şi a transmite salutul administraţiei judeţene, vicepreşedintele Ştefan Alexandru Băişanu, ca moderator şi amfitrion al acestei întâlniri, a lansat îndemnul la unitate şi cooperare în viaţa culturală suceveană.
Rugându-i pe cei prezenţi să-l considere un partener în acţiunile pe care le desfăşoară, Ştefan Alexandru Băişanu a conturat o serie de probleme specifice fiecărei bresle de creatori.
Filială USR la Suceava, galerie de artă în zona centrală, instituţii de spectacole
Dacă scriitorii suceveni nu au încă o filială a Uniunii Scriitorilor din România (USR) la Suceava şi le lipseşte o enciclopedie la zi sau un dicţionar de autori, dar şi o bibliotecă în care să existe cel puţin o carte reprezentativă pentru fiecare scriitor din spaţiul bucovinean, artiştii plastici nu dispun de o galerie de artă corespunzătoare în zona centrală a municipiului şi nu au finanţare pentru o competiţie care să-i ierarhizeze valoric de când a sucombat „Voroneţiana”.
Nici în domeniul muzical lucrurile nu stau mai bine, nu există o asociaţie de profil, nici instituţii de spectacole (filarmonică, teatru muzical...), nici măcar un pian de concert care să permită